Właściwości antybakteryjne blatów ze spieku kwarcowego
Wyjątkowa odporność blatów kuchennych ze spieków kwarcowych powoduje, że materiał ten jest coraz chętniej wybierany podczas aranżowania kuchni. Jego podstawowym atutem jest trwałość – blat ten jest w pełni przygotowany na wieloletnią, intensywną eksploatację. Nie można jednak zapominać o jego walorach estetycznych. Trudno bowiem na pierwszy rzut oka odróżnić ten niezwykły surowiec od naturalnego kamienia. Spróbujmy więc przyjrzeć mu się bliżej.
Jak powstają blaty ze spieków kwarcowych?
Spieki kwarcowe to połączenia kilku naturalnych materiałów – piasku kwarcowego, skał granitowych, iłów łupkowych i ceramicznych pigmentów. Najpierw składniki te są mielone, następnie prasowane, a w końcu także wypiekane w piecach ceramicznych w temperaturze powyżej 1000°C. Powstały produkt cechuje się niebywałą odpornością nie tylko na wysokie temperatury, ale również na czynniki chemiczne, wilgoć i uszkodzenia mechaniczne. Co istotne, blaty ze spieków kwarcowych mogą przyjmować formę naprawdę wielkoformatowych płyt. Jednolita, pozbawiona łączeń powierzchnia może mieć nawet 3 m długości.
Blaty ze spieków kwarcowych a przygotowywanie żywności
Specyficzne właściwości blatów ze spieków kwarcowych powodują, że są one najchętniej wybierane przez osoby, które regularnie przygotowują w domu posiłki. Jak już powiedzieliśmy, powierzchnia blatu jest odporna na różnorodne substancje oraz na zarysowanie, ale warto również wiedzieć, że może mieć ona bezpośredni kontakt z żywnością. Na blacie ze spieków kwarcowych nie mnożą się bakterie, nie rozwinie się też na nim pleśń ani grzyby. Ponadto blat ten można bardzo łatwo utrzymać w czystości. Jednym z najciekawszych rozwiązań jest zintegrowanie blatu kuchennego ze zlewozmywakiem poprzez wycięcie odpowiedniego otworu w płycie o dużych wymiarach.