Czy stawianie gorących naczyń na marmurowym blacie jest bezpieczne?
Kuchenne blaty z marmuru są jednymi z najbardziej ekskluzywnych. Ich wyjątkowe użylenie sprawia, że kuchnia lub lokal gastronomiczny wspaniale się prezentują. Marmurowi nie można odmówić także trwałości i twardości, więc można się spodziewać, że będzie pełnił swoją funkcję przez wiele lat. Największą zaletą marmuru jest jednak jego odporność na wysoką temperaturę. Na marmurowych blatach bez obaw można stawiać gorące garnki i patelnie. Zdjęte z płyty lub wyjęte z piekarnika naczynia nie pozostawiają na nim najmniejszego śladu.
Czy kuchenne blaty z marmuru mają wady?
Marmur jako blat kamienny w kuchni wcale nie jest oczywistym wyborem. Nie da się ukryć, że materiał ten łatwo chłonie tłuszcze, wino lub soki, doprowadzając do trwałego zabarwienia swojej powierzchni. Odpowiednia impregnacja w pewnym stopniu może zredukować tę wrażliwość, nie uchroni jednak marmuru przed zadrapaniem. Niewiele trzeba, by na kamieniu powstała nieestetyczna rysa, co nie miałoby miejsca w przypadku między innymi blatu z granitu. Wystarczy uderzenie metalowym przedmiotem lub przeciągnięcie garnka po jego powierzchni, by trwale uszkodzić marmurowy blat. Konserwacja tego materiału także nie należy do najprostszych. Marmur nie jest odporny na typowe środki czyszczące, dlatego można go przecierać wyłącznie wilgotną ściereczką.
Czy warto zdecydować się na marmur?
Nie ulega wątpliwości, że marmurowy blat w kuchni robi wrażenie. Biały marmur z dodatkami ze złota i srebra stworzy wnętrze w stylu glamour, natomiast czarny blat doskonale sprawdzi się w stylu loftowym lub industrialnym. Jeśli jednak kuchnia ma być przede wszystkim funkcjonalna, a na blacie będą regularnie przygotowywane posiłki dla całej rodziny, ten olśniewający materiał może szybko pokryć się zadrapaniami i przebarwieniami.